O predstavivosti

ako jednom z najúžasnejších a najmocnejších nástrojov, ktoré máme.

Nikdy som si nemyslela, že predstavivosť, čiže imaginácia môže byť až taká mocná. Čím dlhšie s ňou vedome pracujem, tým viac sa skláňam pred týmto nástrojom, ktorí máme k dispozícii. Čokoľvek, čo si dokážeme predstaviť, sa môže zhmotniť… Každý vynález, ktorý prišiel na tento svet skrz niekoho, sa najprv objavil ako vízia – sen. Každá zhmotnená myšlienka sa objavila najprv ako predstava. To som síce počula už veľa krát, ale čo to presne znamená?

Miesto nekonečných možností

Snová realita je magická. Je to miesto nekonečných možností. Je to miesto, kde sa rozprávame so svojou dušou. Spájame sa s tým, po čom naozaj túžime. Tam nájdeme odpoveď na otázky: “Aké je moje poslanie? Prečo som tu? Ako môžem rozvinúť svoj potenciál a prejaviť ho?” Tam je možné naozaj všetko. Preto je snívanie také príťažlivé. Všetci ho potrebujeme. Na toto miesto sa dostávame rôznymi spôsobmi. V tanci, v speve, pri behu, fyzickej činnosti, meditácii…. V akejkoľvek činnosti, ktorá nám pomôže vypnúť logické myslenie aspoň na chvíľu, ožíva tento svet. Nazvime ho miestom neprejavených možností.

Snívanie so zámerom

Snívanie nie je dobré ani zlé. Sú dve roviny snívania s otvorenými očami, ktoré všetci dobre poznáme a praktikujeme deň čo deň. Buď snívaním unikáme z reality, alebo snívanie používame ako vedomé spojenie sa so svojím zámerom. Snívanie s otvorenými očami  pretože sa nudíte, to je únik z reality. Nezlepší vám to život, akurát sa budete cítiť nafigu, keď sa z toho sna vrátite a zbadáte, že slnko, more a pláž sú fuč, a vy sedíte za počítačom a pred vami je kopec úloh. Ak snívate v súlade s tým, čo vám našepkáva vaše srdce, to už je iná reč. To sú tie momenty, keď cítite pri konkrétnej predstave okamžitý nárast energie. Vždy existuje možnosť, ako sa k tomuto snu priblížiť. Všetky odpovede ležia v srdci. Ak načúvame srdcu a robíme reálne kroky, ktoré nám naznačuje, potom nemôžeme minúť. Až keď som začala pracovať so šamanskými technikami, naučila som sa používať silu a moc svojej predstavivosti.

Ako zhmotniť svoje sny?

Neexistuje žiadna zázračná technika, ktorá by urýchlila tento proces. Najdôležitejší je zámer a rozhodnutie ísť za ním – oddanie sa alebo zaviazanie sa zámeru. Akceptovať prítomnosť a stáť nohami pevne na zemi. Odhodlanie zmeniť svoje zvyky. Pretože realita sa nezmení tak, že vy ostanete rovnakí… Trpezlivosť, každodenná akcia. Plynulosť a flexibilita – plávať s prúdom a vnímať kadiaľ nás to vedie. Nedržať sa utkvelo svojej predstavy, ako by sa to malo diať… Realita vyberá vždy tú najlepšiu možnosť pre náš rast. Každé zastavenie, alebo prekážku brať ako súčasť cesty, nie ako zlyhanie. A mať vždy na zreteli, kam idem –  pripomínať si svoj zámer. Zámer nie je fixná predstava, je to skôr smer. Zámer sa tiež môže meniť. Podľa toho, ako nás to vedie. Kľúčová je vďačnosť. Za každý jeden krok poďakovať, dokázať oceniť, čo sa deje a čo sa učím. A možno si na svojej ceste uvedomíte, že nie je podstatné, či ten cieľ dosiahnem. Podstatné je, že som sa rozhodla ísť za svojim snom. Samotné rozhodnutie je už tak silné, že dokáže zmeniť realitu.

Predstavivosť v pohybe

Všetko sa to začína v tele. S našou schopnosťou byť v tele naozaj prítomný. Vedomý pohyb, alebo meditácia v pohybe, či spontánny, intuitívny tanec, nazvime si to ako chceme, je jedna z najúčinnejších techník ako žiť a zhmotňovať svoje sny. Ja tancujem roky. Tanec a spev sú staré šamanské techniky, ako sa dostať do tranzu – do zmeneného stavu vedomia, bližšie k svojej podstate. Tancujem a študujem Movement Medicine, a sama sprevádzam liečivým tancom, ktorý som nazvala TranscenDance. Využívam v ňom skúsenosti a techniky, ktoré ku mne prišli na mojej ceste a ktoré mi zafungovali.

Ako herečka pracujem s predstavou – aktívnou imagináciou celý život. Prepožičiavam svoj psychofyzický aparát, aby mohla moja vízia ožiť pred očami divákov. Doslova “vteľujem svoju predstavu a dávam jej priestor aby sa zhmotnila. Ako túto techniku uchopiť čo najlepšie, aby sme ju mohli využiť pre svoj osobný rast, hovorí veľa učení. Jednou z týchto ciest je aj Liečenie divadlom, metóda, na ktorej pracujem a využívam ju pri sprevádzaní a vedení workshopov. Je to výsledok môjho liečenia, hľadania, nachádzania, učenia, objavovania, a neustáleho rastu. Spojenie, divadla, šamanských techník a seba rozvoja

Stále sa mám čo učiť. Je to nekonečný proces. Spájam sa s múdrosťou vo svojom srdci, s archetypom, ktorý máme všetci v sebe – so svojim vnútorným šamanom. Cestujem do snového sveta a odtiaľ privádzam vízie do reality. A  s pomocou zámeru a pevného ukotvenia v tele sa mi darí tieto vízie premieňať na skutočnosť. Moje poslanie na tejto zemi je sprevádzať ľudí aby sa spojili so svojou podstatou. Aby sa naučili zhmotňovať svoje sny. Našli odvahu zadať si zámer, a naplno prejaviť svoj potenciál.

Kristína Sihelská
www.alchymiarozvoja.sk